Wednesday, February 2, 2011

Peristiwa Mesir

salam buat semua :) bru je tgk berita.. syukur la mubarak nk letak jawatan.. tpi btol ke r ? silap2 sekadar rancangan semata mata.. mne la tau kn ? dia tu bknnye boleh caye.. dh nme pown sekongkol ngan Israel.. moge2 la xde pape ye ?


ermm,, kat sini ak nk ulang blk senario yg berlaku kat sne.. ak dpt artikel ni drpd blog kwn blogger kite.. dh x igt blog ape :P

Demonstrasi Di Kairo Mesir


Kecelaruan ini bermula apabila Presiden Mesir, Hosni Mubarak enggan meletak jawatan setelah 30 tahun memerintah Mesir....
Seterusnya menyebabkan rakyat memberontak dan merusuh...
Keadaan menjadi lebih buruk apabila 5000 banduan terlepas
dari penjara setelah keadaan menjadi tidak terkawal (darurat)...






Rusuhan dan darurat di Mesir adalah berpunca daripada revolusi rakyat menentang kerajaan pimpinan Hosni Mubarak. Revolusi ini diinspirasikan daripada revolusi tunisia baru-baru ini dan dijangka banyak negara timur tengah akan turut menurut jejak langkah rakyat Tunisia dan Mesir untuk ber-demo.
Hosni Mubarak ialah diktator yang memerintah Mesir selama 30 tahun, dan mungkin anda tidak tahu Hosni Mubarak adalah pemerintah kejam, perampas harta rakyat dan juga sekutu US dan juga menyokong Israel. Media Malaysia kurang melaporkan berita mengenai ini dan ramai yang tidak tahu, ingat Mesir…bunyi Arab tu semua aman…semua baik-baik ke? Dah jadi riot baru kecoh satu dunia.

1. Huru-hara dan rusuhan di hampir semua tempat di Mesir
Rusuhan berlaku merata-rata tempat, orang awam bertempur dengan polis dan tentera…ramai terkorban, ramai cedera parah. Orang yang tak bersalah pun boleh jadi mangsa tanpa sedar.

2. Internet, Komunikasi Telefon Bimbit disekat
Dah beberapa hari sejak kerajaan Mesir menyekat Internet dan komunikasi telefon bimbit serta servis blackberry. Menyukarkan orang ramai untuk berhubung. Ramai ibu bapa di Malaysia risau keadaan anak mereka di Mesir yang gagal dihubungi dan tidak tahu keadaan terkini isu di sana.

3. 5000 banduan terlepas dari penjara
Antara kes “prison break” terbesar setakat ini…5000 banduan telah terlepas dari penjara. 5000 tu jumlah yang sangat ramai, dan agak-agak apa banduan yang dah lama kena penjara akan buat bila dah terlepas? Dengar2 banduan pula spesies ganas2 yang terlepas.

4. Pelajar Malaysia dirogol, dirompak
Dengar berita ada pelajar Malaysia di Mesir yang telah menjadi mangsa rogol dan rompak. Rumah yang didiami mereka dicerobohi dan mereka tinggal dalam ketakutan. Ini bukan perkara main-main kerana melibatkan maruah dan nyawa rakyat kita sendiri. Minta pihak kerajaan Malaysia memandang serius perkara ini, sebab kalau ikutkan coverage di akhbar dan tv sekarang memang langsung tak dipandang serius.

5. Darurat, krisis tempat tinggal dan makanan
Tahu tak apa masalah besar bila darurat berlaku? Ramai akan menghadapi masalah tempat tinggal sebab macam dinyatakan di atas, kena ceroboh, kena bakar dll. Nak makan pun susah, kedai mana yang berani buka time kecoh-kecoh macam nie. Lagi parah bila ada kemalangan, luka-luka dan terkena penyakit. Silap-silap dari sakit ringan-ringan boleh maut sebab tak dapat rawatan sebetulnya.

6. Airport, Balai Polis, Kereta diserang, dibakar
Lapangan terbang diceroboh dan di serang, dan segala urusan penerbangan banyak yang terpaksa di batalkan atas sebab keselamatan. Yang selamat hanya mereka yang ada pesawat peribadi. Balai-balai polis dan kereta serta kenderaan di jalanraya banyak yang dibakar oleh perusuh. Terdapat juga insiden pihak tentera melanggar perusuh dengan kereta.

7. Bloggers seluruh Malaysia, take note!
Sebarkan maklumat berikut; dan minta kerajaan Malaysia memberi priority sebaik mungkin untuk isu ini.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blogKrisis Mesir, Nasib Pelajar Kita


Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia

8. Sebar-sebarkan berita mengenai ini
Mintak tolong sebar berita ini di facebook, twitter, yahoo messenger, email dll. Nak copy paste tak bagi kredit pun tak kisah kali ini, yang penting kita nak maklumat ini tersebar.
Artikel asal – JomPHP
Blog Nadia – Nadia-ism
Blog Rasmi – Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Facebook – Selamatkan pelajar dan rakyat Malaysia di Mesir
dapatkan berita terkini terus dari blog mereka – Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita


Demonstrasi Di Kairo Mesir



Demonstrasi Di Kairo Mesir

sebgi umat islam, mri kite sme2 mendoakan negara islam tersebut aman dgn secepat mgkn..



6 comments:

ceritasekupang said... [Reply to comment]

rasanya macam ada konspirasi lain sebab semuanya yang kena adalah student malaysia...yang lain macam tak dengar sangat...

ADAMOYU said... [Reply to comment]

ha,, tu la pasal.. rse mcm dia ade plan je.. silap2 plan ngan israel.. huhu

puteri ain said... [Reply to comment]

hope smua rakyat malaysia yang ada disana selamat..

ADAMOYU said... [Reply to comment]

sme2 la kite doa ye :)

Oreo said... [Reply to comment]

tu la pasal.dengar mesir je ingat baik2

ADAMOYU said... [Reply to comment]

ermm.. biase la.. pndgn mnusia..